Welkom op de Groentenhof

De Groentenhof is nu zestien seizoenen onderweg, sinds mei 2007. De blog vertelt over het reilen en zeilen, wel en wee. Er komen onderwerpen aan de orde die van belang zijn voor de biologische teelt.

zondag 1 april 2012

kringloop

Te laat: veel oud-politici storten zich na de politiek vol overgave op het redden van onze planeet. Max Christern kopt, in de NRC van vrijdag 30 maart, zijn column met 'Na de macht de revanche'. Alles onder het hoofdthema: 'Groen op vrijdag'.
Een ander artikel gaat over 'methodes voor een meer duurzame voeding uit het manifest van de voedselrevolutie'. Een mond vol. Sandra van Kampen en Dick Veerman werken aan een heuse voedselrevolutie', aldus de inleiding.

Zelf ben ik nu vijf jaar biologisch aan het groente telen. Op de Groentenhof is er sprake van een kringloop. Al het biologische GFT-afval verdwijnt op de composthoop. Er valt veel over te vertellen. Het is mooi. Je ziet dat het resultaat oplevert. Bovenal is het arbeid verrichten.

'Weggetje langs composthopen'.









Vooral methode zeven van het manifest: denken volgens de vier E's, economisch, ecologisch, ethisch en esthetisch, beschouw ik als een praatje voor de vaak. Ik word kriegel van zulke artikelen. Want tenslotte gaat het ook weer over de prijs: 'geen cent te veel hoor'. Voedsel, een basisbehoefte.

Een andere economische orde is nodig. Zolang leegstaande kantoorpanden voor miljarden in de boeken staan, zit er iets fundamenteel scheef in het model.
Inmiddels weet ik hoeveel zorg en aandacht de land- en tuinbouw vraagt. Nogmaals ik doe het met plezier. Maar 'sustainable' of niet, het is gewoon doorzetten; je hebt incasseringsvermogen nodig, je moet ergens tegen kunnen.

Een beetje multinational heeft tegenwoordig een Sustainability Board. Het woord 'duurzaam' wordt aan elke zin toegevoegd. Kies voor biologisch als het om de land- en tuinbouw gaat. Het is even slikken. Maar het biologisch keurmerk is een duidelijke norm. In de nieuwe economische orde wordt een belangrijke afspraak dat alle arbeid die bijdraagt aan de biologische kringloop rendeert, een inkomen oplevert.

Bosanemonen op de Groentenhof.



Van harte beveel ik Dick Veerman en Sandra van Kampen een biologische moestuin aan. Na de startfase kunnen zij dan zelf "producten op kleine schaal optimaliseren", aldus Dick Veerman.
Misschien streven we min of meer hetzelfde na. Ik vermoed van wel. Maar laten we dan vooral op kleine schaal aan de slag gaan, de handen uit de mouwen steken. De rest volgt dan vanzelf wel.


Lees in dit verband ook kerst 2011

3 opmerkingen:

David-Jan zei

Beste Hans,
ondanks dat je blog op 1 april is geschreven is dit duidelijk geen grap. Goed geschreven en uit je hart.
Maatschappijles op de groentenhof.
mvg David-jan

Hans Spitzers zei

Hey David-Jan,

Ja, zelfs op zo'n dag als iedereen grapjes verkoopt, ben ik nog serieus aan het doen . . . beetje irritant, dat wel.

Dank voor je support ook !
Jij weet nu inmiddels ook wel wat bio-tuinieren betekent !?

Hartelijke groet, Hans

David-Jan zei

Sorry voor late reaktie. Ja bio tuinieren in het klein zullen we maar zeggen. Nu 200 m2 want verder nog niks gevonden. Wel groot genoeg om e.e.a. te ervaren. Schuur bouwen en plaatsen, alles op orde brengen, zaaien en leggen en vervolgens weer beschermen tegen de vrienden van de natuur. Kortom, steeds meer respect en waardering voor de biologische groente die er is en dus ook voor de Groentehof.
mvg David-Jan