Welkom op de Groentenhof

De Groentenhof is nu zeventien seizoenen onderweg, sinds mei 2007. De blog vertelt over het reilen en zeilen, wel en wee. Er komen onderwerpen aan de orde die van belang zijn voor de biologische teelt.

dinsdag 8 oktober 2013

voortgang wk 39 en 40 (2013)

Aardappel- en appeloogst.

Omdat de aardappelen op de Groentenhof wekelijks gerooid worden, is schillen overbodig. Goed wassen en, of schrappen volstaat.


De laatste Ditta's van het seizoen 2013 zijn gerooid.

We schakelen naar de appels van Duivenvoorde ...


Sterappels ... wat wilt u nog meer? De boom staat op de Leidse tuin ...
 ... een warm rode, frisse appel met knapperig vruchtvlees.

In september, oktober komen de appels los van de bomen. U las er over in een vorig bericht. Het najaar en de winter zijn de seizoenen om zelf appelmoes te maken en appeltaarten te bakken ... legio recepten, googelen biedt uitkomst ...

En weer terug naar de piepers ...


Raja's, een aardappel, die naar aardappel smaakt - Jan en Tonny, tachtigers - zeggen dat, en zij kunnen het weten.

De Raja is een licht bloemige, rode aardappel die zichzelf verkoopt. Eigenlijk geldt dat voor al de groenten van de Groentenhof. Doordat de Raja's iets kruimen zijn ze zeer geschikt voor puree en stampotten. En wat dacht u van 'hete bliksem'?

En weer naar de appels ...


De zoete Ermgaard (stoofappel) is een zogenoemde zoete appel.

Vroeger werden de appels gedroogd bij het fornuis, of bij de bakker voor een paar cent. Het klokhuis werd er uitgeboord, het appeltje werd geschild en in plakken gesneden, zoals appelflappen. Daarna werden ze aan een koord geregen. Ik kreeg nog gedroogde appeltjes bij mijn oma te eten. Oma liet ze dan eerst een nacht wellen.

Geen opmerkingen: